U kan bij ons terecht voor verscheidene operaties van uw hond, kat of knaagdier.

  • Meestal brengt u uw dier hiervoor ’s morgens binnen in de praktijk. Wanneer de hond echter heel angstig is, of durft te bijten, is het soms beter dat de eigenaar bij het dier blijft totdat het slaapt.
  • Op de dag van de operatie dient uw hond of kat nuchter te zijn. Dit houdt in dat het dier niet meer gegeten heeft vanaf de avond vóór de operatie. Drinken mag dus nog wel.
    Konijnen moeten dan weer ni­et nuchter zijn voor een operatie, en mogen dus gewoon blijven eten tot op het moment van de anesthesie.
  • Voor de meeste chirurgische ingrepen wordt de narcose onderhouden dmv gasanesthesie. Dit is voor uw dier immers veruit de veiligste methode. Enkel bij korte operaties, zoals de castratie of de sterilisatie van een kat, wordt er een intra-musculaire anesthesie toegepast (verdoving dmv spuitje in de bilspier)

Enkele operatievoorbeelden

Castratie van de kater

Waarom?

Castratie van katers wordt steeds aangeraden, ook bij katers die enkel binnenshuis leven.
Niet-gecastreerde katers zullen immers vaak de neiging hebben om hun territorium te gaan markeren door urine te sproeien, hetgeen voor de eigenaar voor grote geuroverlast zorgt.
Katers die wél buiten kunnen, zullen in hun zoektocht naar kattinnen, veel meer gaan rondzwerven, waardoor het risico op aanrijdingen en vechtpartijen aanzienlijk vergroot.
Uiteraard is de castratie van uw kater ook de ideale manier om de overpopulatie aan (zwerf)katten aan te pakken!

Wanneer?

Castratie van katers gebeurt meestal vanaf de leeftijd van 6 maanden.
Wanneer uw dier echter reeds vroeger begint te sproeien, wordt hiervoor uiteraard een uitzondering gemaakt!

Anesthesie en operatie

Bij het castreren van een kater wordt het dier eerst onder narcose gebracht door een spuitje in de bilspier. Wanneer de kat goed slaapt worden de teelballen geschoren en ontsmet.
De teelballen worden dmv 2 kleine incisies naar buiten gebracht en afgebonden. Deze wondjes zijn zo klein dat ze zelfs niet gehecht hoeven te worden.
Het dier krijgt steeds antibiotica toegediend, en wordt na deze korte operatie best warm gehouden.
Ook verdient het de voorkeur de kater tenminste 2 dagen binnen te houden, omdat sommige dieren na de anesthesie even in de war kunnen zijn, en de weg naar huis zouden kunnen verliezen.

Sterilisatie van een kattin

Waarom?

De meeste eigenaars laten hun poes steriliseren om te voorkomen dat ze een nestje kan krijgen.
Eenmalige chirurgische sterilisatie verdient zeker de voorkeur boven levenslange anti-conceptie in pilvorm.
Het geven van de pil aan katten leidt immers al te vaak tot de ontwikkeling van melkkliergezwellen en etterige ontstekingen van de baarmoeder.

Ook bij poezen die niet in contact komen met katers kan sterilisatie echter worden aangeraden.
Zo wordt de poes na sterilisatie niet meer krols, heeft ze op latere leeftijd minder kans op de ontwikkeling van melkliertumoren, en kan ze geen baarmoederontsteking meer krijgen.

Wanneer?

Sterilisatie van de kattin gebeurt meestal vanaf de leeftijd van 6 maanden.

Anesthesie en operatie

De anesthesie voor de sterilisatie van een kattin is dezelfde als deze voor de castratie van een kater. Ook hier wordt het dier dmv een spuitje in de bil onder narcose gebracht. Wanneer het dier goed slaapt, wordt de buik geschoren en ontsmet. Via een kleine snede in de buik worden de eierstokken van de poes naar buiten gebracht, afgebonden en verwijderd. In de meeste gevallen is het niet nodig om ook de baarmoeder te verwijderen. Na verwijdering van de eierstokken wordt de buik opnieuw gesloten. De draadjes die hiervoor gebruikt worden, vergaan vanzelf, en hoeven dus niet verwijderd te worden. Omdat katten anders nogal eens de neiging vertonen om aan de wonde te bijten, worden de draadjes in de huid gehecht.

Castratie van de reu

Waarom?

De meest voorkomende redenen om een reu te laten castreren zijn gedragsgebonden.
Zo kan castratie een oplossing bieden bij te dominante honden, te drukke honden, of bij reutjes die niet te controleren zijn in de buurt van (loopse) teven.
Soms worden deze zaken echter niet enkel veroorzaakt door hormonen, maar speelt ook het karakter en de opvoeding van de hond een rol.
In dit geval dient de castratie eventueel gecombineerd te worden met gedragstraining.
Veel voorkomende medische redenen voor de castratie van een reu zijn dan weer teelbaltumoren en een vergroting van de prostaat.

Wanneer?

Castratie van de reu gebeurt over het algemeen vanaf de leeftijd van 6 maanden.

Anesthesie en operatie

Bij de castratie wordt de reu eerst gekalmeerd dmv een prikje in de bilspier. Wanneer de hond al wat suffer wordt, wordt er een katheter ingebracht in de ader van één van de voorpoten.
Hierlangs wordt dan een eerder kortwerkend anestheticum ingespoten.
Wanneer de hond volledig slaapt, wordt de hond geïntubeerd. Hierbij wordt er een tube in de luchtpijp ingebracht, waarlangs de zuurstof en de isofluraan (het anesthesie-gas) worden toegediend.
Op deze manier wordt de hond in slaap gehouden tijdens de volledige duur van de anesthesie, en is het bijspuiten van anestheticum niet meer nodig. Dit is voor de hond veruit de veiligste manier van narcose.

Wanneer de hond slaapt wordt het operatieveld geschoren en ontsmet. Ook krijgt de hond antibioticum en pijnstilling toegediend.
Beide teelballen worden langs een kleine snede naar buiten gebracht en afgebonden. Daarna wordt de wonde weer gesloten. Hiervoor wordt resorbeerbare draad gebruikt, zodat het niet meer nodig is om de hechtingen te laten verwijderen.
Na de operatie is het vooral belangrijk dat de hond niet te veel aan de wonde likt of bijt. Indien nodig kan dit vermeden worden dmv een hondenkraag.

Sterilisatie van de teef

Waarom?

Sterilisatie van de teef wordt vooral aanbevolen owv verschillende medische redenen.
Zo verkleint de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd aanzienlijk wanneer men de hond vroeg laat steriliseren.
Na sterilisatie behoort ook schijndracht tot het verleden.
Ook de kans op de ontwikkeling van suikerziekte wordt veel kleiner.
Tenslotte hebben gesteriliseerde teefjes geen kans meer op een latere baarmoederontsteking, een aandoening die vaak gezien wordt bij oudere niet-gesteriliseerde teven.

Na sterilisatie worden de teefjes uiteraard niet meer loops. Ook dit is voor bepaalde eigenaars een groot voordeel, aangezien sommige honden best vervelend kunnen zijn tijdens de loopsheid (huilen, weglopen, …)!

Wanneer?

Sterilisatie van de teef wordt best uitgevoerd tussen 2 loopsheden in (2-3 maand na de start van de bloedingen). Op dit ogenblik komen diffuse bloedingen tijdens de operatie immers het minst voor.
Wanneer een teefje tevens vroeg in haar leven (tussen 1ste en 2de loopsheid) wordt gesteriliseerd, is de kans op een latere ontwikkeling van melkkliergezwellen (“borstkanker”) het kleinst.

Anesthesie en operatie

De anesthesie voor de sterilisatie van de teef is identiek aan deze bij de castratie van de reu.

Ook hier krijgt de hond vooraf pijnstilling en een antibioticum ingespoten.
Wanneer de hond slaapt wordt de buik geschoren, gewassen en ontsmet.
Via een snede in de buik worden de eierstokken en de baarmoeder verwijderd.

Nadien wordt de buikwand weer gesloten in 3 verschillende lagen. De huid wordt meestal gehecht met draadjes die er na een 10-tal dagen weer moeten worden uitgehaald. Wanneer uw hond echter zeer angstig of agressief is bij de dierenarts, en daardoor wat moeilijker hanteerbaar, is het echter aan te raden dat u dit vooraf even vermeldt. Zo kan er voor het hechten van de huid gekozen worden voor een resorbeerbare draad, die dus nadien niet moet worden verwijderd.

Na de operatie krijgt de hond nog gedurende enkele dagen antibiotica en pijnstilling. Verder is het vooral belangrijk dat het dier niet te veel aan de wonde bijt of likt. Dit kan, indien nodig, voorkomen worden dmv een hondenkraag.