Ook voor een echografisch onderzoek van de buikholte kan u bij ons terecht.

Het is voor iedere echo nuttig om het dier nuchter te houden. Geef uw dier dus best de ochtend van het onderzoek geen eten, zodat de maag niet te veel inhoud bevat.
Ook een redelijk volle blaas is aan te raden, zodat deze goed kan worden onderzocht, en er indien nodig een urinestaal genomen kan worden. Laat uw dier dus best niet plassen vlak voor uw afspraak!

Dmv echografisch onderzoek kan de inhoud en de structuur van de verschillende organen worden beoordeeld.

Zo wordt er vaak een echo genomen wanneer de eigenaar het vermoeden heeft dat zijn dier drachtig is. Echografisch drachtonderzoek kan reeds vanaf 25 à 28 dagen na dekking, hetgeen veel vroeger is dan de radiografische bevestiging op dag 45.

Ook wanneer er een vermoeden bestaat van een baarmoederontsteking (“pyometra”), kan dit bevestigd worden aan de hand van een echografisch onderzoek.
Bij teefjes met een infectie van de baarmoeder dient immers vrij snel medicamenteus en operatief te worden ingegrepen!

Bij de reu kan men dan weer de structuur van de prostaat gaan beoordelen, wanneer het dier verdacht wordt van een dergelijk probleem (bloed druppelen, bloederige urine, moeilijk plassen of stoelgang maken…).

Verder kan ook de blaas goed bekeken worden met echo.
Op deze manier kunnen oa. blaasstenen of -tumoren gezien worden, en kan tevens de wanddikte van de blaas geëvalueerd worden.
Indien nodig kan er onder echografische begeleiding ook een steriel urinestaal genomen worden voor verder onderzoek. Voor een dergelijk onderzoek is het uiteraard van groot belang dat het dier niet vlak vóór de echo heeft geplast!

Ook de structuur van lever, milt, darmen en nieren kan dmv echo worden onderzocht. Op deze manier kunnen oa. milt- en levertumoren worden opgespoord.
In sommige gevallen is voor het stellen van een correcte diagnose een dunne naaldbiopt nodig van de lever, omdat een aantal leveraandoeningen niet echografisch van elkaar te onderscheiden zijn. Dit staal kan genomen worden onder echografische begeleiding, nà bevestiging van een goede bloedstolling.

Tenslotte is het ook mogelijk om dmv echografisch onderzoek vrij buikvocht op te sporen. Dit kan voorkomen bij verschillende, sterk uiteenlopende aandoeningen, zodat vaak een vrij uitgebreid onderzoek dient te gebeuren naar de oorzaak ervan (echo buik en/of hart, bloedonderzoek, staalname en onderzoek van het vocht).