Onze praktijk beschikt sinds kort over een nieuw tandverzorgingsapparaat en tandverzorgingstafel. Met deze tandverzorgingsunit kunnen we tandsteen verwijderen, tanden polijsten en eveneens meer invasieve ingrepen uitvoeren.

Tandproblemen komen vaak voor bij honden en katten.

Symptomen die kunnen wijzen op tandproblemen zijn o.a. :

  • een slechte mondgeur
  • moeilijk eten
  • het laten vallen van eten uit de muil
  • kwijlen en roodheid van het tandvlees.

Hoewel sommige dieren onmiskenbaar een verhoogde aanleg hebben voor de ontwikkeling van tandplak, kan de eigenaar toch op verschillende manier de vorming ervan trachten af te remmen.

Zo is in de eerste plaats de aard van de voeding zeer belangrijk ter preventie van tandproblemen. Honden en katten die droogvoer krijgen, hebben in het algemeen minder last van tandsteen.
Sinds kort zijn er ook bepaalde honden- en kattenbrokken op de markt die de vorming van tandplak nog meer zullen afremmen. Deze voeding kan bij ons verkregen worden. Vraag er gerust naar!

Ook het poetsen van de tanden is, net als bij mensen, zeer belangrijk ter preventie van tandplak en tandsteenvorming.
Hiertoe kan gebruik gemaakt worden van een zachte kindertandenborstel, of van speciaal ontwikkelde hondentandenborstels. Deze laatste hebben vaak een iets smallere kop, wat vooral voor kleine hondjes aan te raden is. Ten slotte bestaan er ook nog rubberen vingertandenborstels, die makkelijk zijn in gebruik en ook het tandvlees niet beschadigen.
Deze hondentandenborstels kunnen bij ons verkregen worden.

Uiteraard zullen niet alle honden het poetsen van de tanden dadelijk toelaten. Best is dan om dit beetje bij beetje op te bouwen. Zo kan men starten door eerst met de vingers over tanden en tandvlees te bewegen, om vervolgens over te schakelen op poetsen met tandenborstel en tandpasta. En ook hier geldt het spreekwoord “vroeg geleerd is oud gedaan”. Probeer uw pup reeds van kleinsaf te gewennen aan het aanraken van muil en tanden. Dit maakt ook latere controles bij de dierenarts gemakkelijker!

Het gebruik van een humane tandpasta dient vermeden te worden. Deze bevatten immers te veel fluor. Er zijn verschillende hondentandpasta’s op de markt, die zonder probleem mogen ingeslikt worden door het dier. Vaak bevatten deze, naast een voor de hond aantrekkelijke vleessmaak, ook bepaalde enzymes, die actief de tandsteenvorming zullen tegengaan.

Dagelijks poetsen verkleint aanzienlijk de kans op erge tandplak.

Hiernaast zijn er ook allerhande kauwstokjes voorhanden die de vorming van tandplak zullen afremmen. Sommige van deze kauwsticks bevatten eveneens enzymes die de vorming van tandplak actief bestrijden. Deze snacks zijn bij ons te verkrijgen.
Ook spelen met bepaalde speelgoedjes kan de tanden mechanisch reinigen.

Wanneer er echter reeds sprake is van echte tandsteenvorming, kan deze niet meer verwijderd worden door te poetsen of door aanpassing van de voeding. In deze gevallen dienen de tanden eerst te worden gereinigd en te worden gepolijst door uw dierenarts. Dit gebeurt onder een lichte, algemene verdoving. Zeer slechte tanden worden uiteraard verwijderd, aangezien deze het dier enkel pijn en ongemak bezorgen.

Erge vorm van tandsteen.

Tandsteen voor

Voor

Tandsteen na

Na